Hoe ga je als ouder om met stress en wat leer je onbewust je kind

Kinderen nemen gedrag over van hun ouders.

Ups en downs, ouders geven het voorbeeld van omgaan met allerlei situaties.

Als jij van jezelf vindt dat je niet mag huilen in het bijzijn van anderen, leer je je kind dat hij/zij de gevoelens ook niet mag uiten in het bijzijn van anderen.

Dit geldt ook voor omgaan met stress. Een kind ontgaat niets. De ouder die gefrustreerd raakt omdat de Ikea-kast niet in elkaar wil en vanuit deze frustratie gooit met een onderdeel van de kast of de ouder op de weg die kwaad wordt omdat de bestuurder voor hem plots op de rem trapt. 

Dit zijn voorbeelden van ongezonde manieren van omgaan met stress. Het gaat om boosheid, beschuldigingen, schreeuwen, vloeken, enz.

Onbewust leren we onze kinderen om hetzelfde te doen.

 

Als ouder kun je dingen doen om te voorkomen dat je (minder) in de stress schiet.

* Ga bij jezelf na wat je allemaal van jezelf moet: je gezin runnen, werken, sporten, afspreken met je vrienden/vriendinnen, vrijwilligerswerk op school, koffie drinken bij de buurvrouw, yoga, enz. Alle ballen moet je hoog houden. Maar van wie moet je dat eigenlijk? En voelt het allemaal wel goed? Kan je ook 'nee' zeggen wanneer iets je niet goed uitkomt? Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op school, koffie drinken bij de buurvrouw, afspreken met je vrienden/vriendinnen. Dat betekent niet dat je geen sociaal leven meer mag hebben of altijd maar 'nee' moet zeggen, maar doseer dat wat je gaat doen op een dag.

Plan je dagen niet zo vol.

* Zorg voor genoeg slaap en rustmomenten tijdens de dag. Ga eens bij jezelf na: hoeveel slaap heb ik eigenlijk nodig? Is 7 uur voldoende of gedij ik beter op 9 uur slaap? En haal ik dat wel?

Als je nog jonge kinderen in huis hebt die een dutje doen in de middag ga dan bij jezelf na of je ook toe bent aan een dutje en geef hier dan aan toe. Het huishouden kun je na de tijd verder oppakken.

* Let op je ademhaling. Merk je dat wanneer je gestrest bent je ademhaling hoog zit? Haal eens drie keer adem tot diep in je buik. Je zult merken dat je hoofd rustiger wordt. Is drie keer niet voldoende? Dan doe je het nog een paar keer.

* Krijg je genoeg beweging? Ga eens na wat je als kind leuk vond om te doen? Was dat voetballen? Was dat touwtje springen? Of was het fietsen? Maakt niet uit wat het is, als je het maar leuk vindt. Zoek eventueel een maatje om het samen mee te doen of maak er een activiteit van met je kinderen. Ga lekker wandelen of fietsen in het bos. Je zult merken dat de buitenlucht je goed zal doen.

* Wil jij het huis ook altijd netjes en schoon hebben? Als je kinderen in huis hebt zal je gemerkt hebben dat dit niet altijd gemakkelijk is. Maar voor wie wil je het netjes hebben? In een huis waar meerdere mensen samenwonen wordt geleefd. En dat is oké! De visite komt niet voor je opgeruimde huis!

* Zorg dat je veel lacht! Lachen reduceert stress namelijk aanzienlijk. Ga plezier maken, kijk een hilarische film, ga samen met je kinderen spelen en vergeet alles wat je nog moet doen, maar geniet van het moment!

* Vermijd alcohol als je merkt dat je onrustig en moe bent. Alcohol heeft voor de korte duur het effect van ontspanning, maar het komt je nachtrust niet ten goede. Alcohol zorgt ervoor dat je slecht doorslaapt of onrustig slaapt. En dat zorgt er weer voor dat je niet voldoende rust pakt.

 

Maar wat als je al vol stress zit? Hoe reageer je dan wel gezond?

* Merk je dat je al gestrest bent? En voel je dat je boos wordt, wilt gaan schreeuwen of vloeken? Haal dan eerst een paar keer rustig en tot diep onder in je buik adem. Je zult merken dat je meteen rustiger wordt.

* Indien mogelijk, stap uit de situatie. Ga een rondje lopen, pak je fiets. Ga even lekker naar buiten en maak je hoofd leeg. Benoem bij thuiskomst wat er gebeurde. Daarna kun je wellicht oppakken waar je gebleven was.

Ben je niet in de gelegenheid om uit de situatie te stappen, sluit dan je ogen en denk aan iets dat je ontspant. En haal wederom diep adem voor je weer verder gaat.

* Bedenk je of je gestrest bent omdat die kast niet in elkaar wil of omdat er eigenlijk iets diepers onder zit. Gaat het niet lekker op je werk, ben je moe, voel je je ongelukkig in je relatie, heb je eigenlijk geen tijd, voel je je gehaast? En praat hier dan met iemand over. Kijk eventueel samen of je wat aan de situatie kunt veranderen, maar het erover praten lucht vaak al voldoende op. Wellicht kun je dan weer verder met je kast en lukt het wel.

 

Belangrijk is het in ieder geval om een moment voor jezelf te pakken. Of dit met je ogen gesloten is en een ademhalingsoefening of even naar buiten gaan voor een wandeling, dat maakt niet uit.

Vraag eventueel aan de mensen om je heen of ze je even met rust willen laten, dat je even een moment voor jezelf nodig hebt en er dan over kunt praten.

Zo leer je ook je kinderen op een gezonde manier om te gaan met stress.

Vloeken, schelden en schreeuwen heeft nog niemand op de lange termijn geholpen.

YmkeCoacht/Felicitas Kindercoaching

7591 Denekamp

 

06 15 24 33 84

ymke@felicitaskindercoaching.nl