Tips voor de herfstvakantie

Je kunt er al een tijdje niet meer omheen, ondanks het prachtige weer van de afgelopen dagen is het toch echt herfst.

De natuur maakt zich langzaam klaar voor de winter. Bladeren verkleuren en vallen, overal zie je paddenstoelen en vind je eikels en kastanjes.

 

Ook de herfstvakantie is in zicht.

Daarom deel ik hieronder een paar leuke tips met jullie om zowel binnen als buiten lekker aan de slag te gaan.

 

- Laat de kinderen in het bos allerlei materialen verzamelen die ze op de grond kunnen vinden; bladeren, eikels, kastanjes, takjes, aarde, veertjes, noem maar op.

Vervolgens kunnen ze hiervan leuke dingen maken en knutselen:


  • Maak (bijv. in de achtertuin) een mandala van takken,  bladeren en alle andere voorwerpen die je hebt gevonden. Je kunt deze zo groot en mooi maken als je wilt.
  • Ga met de bladeren die je hebt verzameld knutselen. Maak bijvoorbeeld dieren, rijg kettingen, versier glazen potjes (bijv. jampotjes) en zet hier een waxinelichtje in.
  • Ga herfststukjes creëren met de gevonden materialen.
  • Maak een kijkdoos. Versier de buitenkant bijvoorbeeld met herfstbladeren en laat aan de binnenkant zien wat je allemaal in het bos kunt vinden.
  • Met verzamelde kastanjes kun je dieren, poppetjes en spinnenwebben maken (hiervoor heb je cocktailprikkertjes nodig).
  • Je kunt de bladeren ook schilderen en deze dan stempelen op een A4'tje.

- Maak met de kinderen een wandeling door het bos en ga heel bewust met ze kijken welke kleuren ze zien, wat ze ruiken, welke dieren en andere geluiden ze horen. Zo maken ze heel bewust de herfst mee.

 

- Geef de kinderen een spiegeltje mee naar buiten en laat ze op zoek gaan naar paddenstoelen. Kijk welke paddenstoelen ze allemaal kunnen vinden: hoe zien ze eruit, zijn ze klein of groot, welke kleuren hebben ze. Met het spiegeltje kunnen ze ook de onderkant van de paddenstoel bekijken en onderzoeken, zonder de paddenstoel aan te hoeven raken of te plukken.

 

- Laat de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren en hier foto's van maken. Bijvoorbeeld: een hutje bouwen van takjes, 8 verschillende soorten bladeren bij elkaar zoeken, een rode paddenstoel met witte stippen zoeken, zitten op een omgevallen boomstam, je onder bladeren bedekken, enz.

 

- Actieve spellen als (paaltjes)voetbal, tikkertje en busjetrap doen het ook altijd goed.

 

Geniet van de herfst!

YmkeCoacht/Felicitas Kindercoaching

7591 Denekamp

 

06 15 24 33 84

ymke@felicitaskindercoaching.nl